Owocowy Dom
Posiadamy Certyfikat
Rolnictwa Ekologicznego UE
Posiadmy Certyfikat Rolnictwa Ekologicznego UE facebook

Certyfikowana żywność ekologiczna

żywność ekologiczna różni się od żywności konwencjonalnej m.in. tym, że:

  • do jej produkcji nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, do nawożenia dopuszczalne są  m.in. nawozy zielone, kompost, obornik, minerały dostępne w przyrodzie;
  • w gospodarstwach ekologicznych w żywieniu zwierząt stosuje się przede wszystkim pasze z własnego, ekologicznego gospodarstwa lub dokupuje się pasze ekologiczne z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych;
  • ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych, konserwujących.

Zyski ze stosowania rolnictwa ekologicznego są nie do przecenienia:

  • ochrona środowiska produkcji rolniczej tj. gleby, wody, krajobrazu (dążenie do biologicznej samoregulacji w obrębie gospodarstwa rozumianego jako system ekologiczny),
  • wysoka jakość biologiczna płodów rolnych nawiązująca do właściwości produktów powstających naturalnie w przyrodzie, bez ingerencji człowieka.

Logo RE UEAby mieć absolutną pewność, że kupujemy produkt ekologiczny, który na każdym stadium produkcji, przygotowania i obrotu podlegał systemowi kontroli gwarantującemu zgodność z wymogami dotyczącymi produkcji ekologicznej,  szukajmy znaku rolnictwa ekologicznego – wspólnotowego logo.

 

Na etykiecie powinny się znaleźć następujące informacje:

  • nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent,
  • nazwa i adres producenta oraz jeśli różny – właściciela lub sprzedawcy produktu, nazwa produktu, gdzie stosowne, znak identyfikacyjny partii towaru.

Ponadto na etykiecie może zostać zamieszczony:

  • napis „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”,
  • wspólnotowy znak „Rolnictwo ekologiczne”.

Biorąc w sklepie do ręki produkt oznaczony w taki właśnie sposób możemy być pewni, że jest to naprawdę ekologiczna żywność, a co za tym idzie, że:   

  • przynajmniej 95% składników tak oznaczonego produktu zostało wyprodukowane metodami ekologicznymi,
  • produkty były nadzorowane podczas procesu produkcji i przygotowania zgodnie z przyjętymi wytycznymi,
  • produkty są sprzedawane bezpośrednio przez producenta lub w zamkniętych, zabezpieczonych i oznakowanych opakowaniach,
  • wiadomo przez kogo, gdzie i w jakich warunkach został wytworzony produkt (na produkcie znajduje się nazwa producenta, przetwórcy i sprzedawcy oraz kod i nazwa jednostki certyfikującej).

Owocowy Dom Sp. z o.o. posiada Certyfikat numer: PL-EKO-02-001611/15






 

POLITYKA PRYWATNOŚCI I COOKIES | KONTAKT © 2024 Owocowy Dom Sp. z o.o. All rights reserved.     design:ochecki.com / powered by creativeart collective
Witryna OwocowyDom używa plików cookies do zapewnienia Ci maksymalnego komfortu przeglądania. Kontynuując przeglądanie naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki, wyrażasz zgodę na użycie plików cookie. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki i zablokować te pliki.