|
|
|
Agrest
Jego przyjemnie kwaskowaty smak spowodowany jest zawartością kwasu winnego, jabłkowego oraz cytrynowego, dobrze wpływającego na apetyt i trawienie. Zawiera dużo witaminy C i pektyn, trochę potasu, fosforu, sodu, wapnia, magnezu oraz żelaza. Zwiększając wytwarzanie żółci, poprawia trawienie. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza metabolizm, a dzięki właściwościom moczopędnym oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Poleca się go chorym na niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza. |
|
|
|
Czarna Porzeczka
Owoc od dawna uważany za lecznicze źródło zdrowia. Ze względu na wysoką zawartość pektyn, porzeczka skutecznie usuwa z organizmu toksyny, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, hamuje rozwój nowotworów, pomaga w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, wspomaga leczenie wątroby i nerek. Owoce porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin. Witaminy C i P (rutyna), jest wyjątkowo dużo. Witamina P wykazuje właściwości antyoksydacyjne. |
|
|
|
Malina
Owoc pyszny, aromatyczny, niezwykle zdrowy. Jest świetnym lekiem na przeziębienie i grypę. Napar z owoców lub syrop mają działanie napotne i rozgrzewające. Malina znalazła uznanie nie tylko wśród smakoszy, ale także dietetyków i zielarzy ze względu na bogactwo witamin, soli mineralnych oraz innych wartościowych dla zdrowia składników. Owoce malin zawierają do 8% cukru, głównie glikozy. Zawarte jest też w nich bogactwo witamin: C, E, B1, B2, B6 oraz substancje mineralne: wapń, potas, magnez, żelazo, sporo fosforu i miedzi. |
|
|
|
Brzoskwinia
Obok witaminy C brzoskwinie zawierają sporo potasu, a także beta - karoten. Brzoskwinie polecane są w dietach odchudzających, ze względu na działanie odtruwające i lekko przeczyszczające. Ich najcenniejszym bogactwem są pierwiastki mineralne: wapń, żelazo, magnez, dlatego owoce te powinni jeść chorzy na anemię, kobiety w ciąży, a także wegetarianie. Brzoskwinie działają moczopędnie i wspomagają trawienie. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii - to ważne dla chorych na reumatyzm i nerki. |
|
|
|
Jabłko
Jest przede wszystkim źródłem węglowodanów i błonnika. Zawiera niewielkie ilości białka, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy i inne), cukry, w tym cukry proste tj. glukozę i fruktozę, błonnik, witaminy i składniki mineralne, głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo. Jabłka odgrywają dietetyczną rolę w żywieniu gdyż działają odkwaszająco na organizm, co jest szczególnie ważne, gdy spożywa się dużo mięsa czy tłuszczu, regulują wszystkie procesy życiowe, pomagają w walce z infekcjami. |
|
|
|
śliwka
Wyróżnia się bogactwem witamin i minerałów, zawiera bowiem pokźną liczbą różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę – witaminy A, C, E, B6, K, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz błonnik. Taki zestaw składników sprawia, że śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworu. Dieta bogata w śliwki działa również przeciwmiażdżycowo, hamując wchłanianie cholesterolu, a dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. |
|
|
|
Jagoda
Wykazuje właściwości bakteriobójcze, łagodzi bóle brzucha oraz nudności, zmniejsza stężenie cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu. Jagody zawierają w sobie sporą ilość garbników, dlatego świetnie radzą sobie z biegunką. Ich podawanie zaleca się przy zatruciach pokarmowych oraz w stanach zapalnych jelit, wpływają korzystnie na układ krążenia i wzrok. Zawierają cenne składniki takie jak: kwasy owocowe, cukry, pektyny, witaminę C, witaminy z grupy B, PP, prowitaminę A, karotenoidy i związki mineralne: wapń, żelazo, miedź, fosfor, siarkę, selen, cynk. |
|
|
|
Morela
Kusi pachnącą skórką, mięsistym wnętrzem i słodkim smakiem. Ten niezwykle zdrowy owoc pozwoli na długo zachować młodość oraz gładką cerę. Dzięki niemu nasza cera promienieje i długo zachowuje młodzieńczy wygląd. Ponadto morele bogate są w potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń, fosfor, witaminy PP, B i C oraz błonnik. Ich jedzenie poprawia trawienie i zapobiega anemii. |
|
|
|
Czereśnia
W 80% składają się z wody, to pozostałe 20% wypełniają witaminy i składniki mineralne, m.in. potas, który usuwa z organizmu nadmiar soli i dlatego dobroczynnie wpływa na serce, nerki oraz stawy. Są również w czereśniach witaminy z grupy B, a przede wszystkim witamina B5, wspomagająca leczenie artretyzmu. Spora ilość kwasów owocowych wraz z witaminami A i C działa na organizm oczyszczająco i odtruwająco, a jednocześnie poprawia stan i wygląd skóry. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy. |
|
|
|
Limonka
Sok z limonki po rozcieńczeniu z wodą tworzy pyszny, oczyszczający organizm napój. Można go także zastosować do wielu deserów i dań kuchni azjatyckiej. Sok z limonki pomaga zregenerować się wątrobie, cukier zaś przywraca poziom glukozy we krwi. Jest niezbędna do produkcji limfocytów odpowiedzialnych za niszczenie zainfekowanych komórek. Od ich bowiem sprawności zależy jak szybko nasz organizm upora się z infekcją. |
|
|
|
Winogrona
Zawierają dużo potasu, są więc bardzo korzystne dla serca, układu krwionośnego i działają moczopędnie. Są bogate w fosfor i wapń - podstawowy budulec kości i zębów. Znajdziemy w nich także magnez i chlor, regulujące pracę systemu nerwowego oraz potas, magnez, cynk, miedź i bor. Obfitują również w witaminę A, korzystnie działającą na wzrok i witaminy z grupy B, które łagodzą stres. Zawierają też dobre dla anemików żelazo oraz jod, który reguluje pracę tarczycy. Owoce te mają upiększający wpływ na cerę, nadając jej świeży i wyrazisty wygląd. |
|
|
|
Wiśnia
Nie ma nic pyszniejszego niż wiśniowe dżemy, kompoty, soki, konfitury czy nalewki. Ciastem lub babeczką o nadzieniu wiśniowym tez nikt nie pogardzi. W polskiej medycynie ludowej z ogonków i liści wiśni robiono napary stosowane na kaszel, katar oraz inne symptomy przeziębienia, zaś z pestek wyciskano olejek o działaniu rozkurczającym. Owoce wiśni zawierają cukry proste i pektyny, mangan oraz kwasy owocowe, przez co działają przeciwzapalnie, m.in. chronią przed chorobami układ krążenia, a tym samym dbają o nasze serce. |
| |
|
|
|
|
|
Słodka i aromatyczna konfitura idealna do naleśników, ciast, pieczywa lub jako polewa do lodów. |
|
|