|
|
|
Cukier trzcinowy
Trzcina cukrowa stosowana była w ziołolecznictwie i medycynie ludowej jako środek bakteriobójczy i przeciwbólowy. Używano jej także na oparzenia i trudno gojące się rany. To, co dobre w cukrze trzcinowym, to zawartość soli mineralnych. Obecnie cukier trzcinowy zawojował przede wszystkim światowe kuchnie. Wydaje się być mniej słodszy i mieć subtelniejszy smak niż cukier buraczany. Poza tym, ładnie wygląda. Niektórzy stosują go na poprawę humoru. Tej właściwości nie można odmówić żadnym słodyczom! |
|
|
|
Cukier biały
Zawiera blisko 100% sacharozy. Produkcja rozpoczyna się od ługowania korzeni roślin cukrowych za pomocą wody. Powstała w ten sposób ciecz poddawana jest nawapnianiu i saturacji. Kolejnym krokiem jest odfiltrowanie zanieczyszczeń i zagęszczenie soku w procesie odparowania w wyparkach, aż do momentu wykrystalizowania się cukru. Tak powstały cukier poddawany jest rafinacji. Rafinacja odbywa się poprzez rozpuszczenie cukru w wodzie, następnie odbarwienie przy użyciu węgla aktywnego, ponowne odparowanie, odwirowanie i suszenie. |
| |
|
|
|
|
 |
Truskawka - źródło witaminy C, fosforu, żelaza i antocyjanów. Konfitura ubarwiona nutą organicznego cynamonu. |
 |
|