Owocowy Dom
Posiadamy Certyfikat
Rolnictwa Ekologicznego UE
Posiadmy Certyfikat Rolnictwa Ekologicznego UE facebook
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA:

  • to koło ratunkowe dla nas i całej Planety.
  • daje 100% gwarancji nie zawierania genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO)
  • zboża, warzywa i owoce nie zawierają metali ciężkich, pozostałości chemicznych nawozów i środków ochrony roślin
  • praktycznie chroni środowisko oraz wspiera rozwój różnorodności biologicznej
  • nie zawiera sztucznych konserwantów, barwników, substancji smakowych i zapachowych

W GOSPODARSTWACH EKOLOGICZNYCH:

  • zamiast sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin stosuje się: płodozmian, kompost i obornik, ściółkowanie, użyźnianie gleby przez uprawę roślin motylkowatych (łubin, koniczyna, groch), odpowiednie sąsiedztwo roślin, podlewanie roślin wywarami z ziół
  • nie degraduje się gleby tylko utrzymuje się ją w dobrym stanie
  • nie uprawia się genetycznie modyfikowanych roślin
  • zachowane są zadrzewienia śródpolne, oczka wodne, miedze
  • uprawa ziemi, pielęgnacja roślin i zwierząt wymaga większego nakładu pracy dzięki czemu w gospodarstwie znajduje zatrudnienie więcej osób

Certyfikaty to nie kolejne narzędzie promocji lecz gwarancja najlepszej kontroli produktu. Zanim produkt otrzyma znak atestu rolnictwa ekologicznego gospodarstwo, w którym jest wytwarzany jest dokładnie sprawdzane przez jednostki certyfikujące. Listę takich jednostek co roku ogłasza Ministerstwo Rolnictwa. Kontroli podlegają uprawy, nawozy stosowane do produkcji warzyw i owoców oraz warunki hodowli i sposób żywienia zwierząt. Certyfikaty nie są wydawane bezterminowo, rolnicy muszą je uaktualniać i podlegać ponownej kontroli. Przetwórnie żywności ekologicznej także są kontrolowane w celu wydania certyfikatu. Nie ma na świecie dokładniej sprawdzanych certyfikatów dotyczących żywności!

Logo RE UEAby mieć absolutną pewność, że kupujemy produkt ekologiczny, który na każdym stadium produkcji, przygotowania i obrotu podlegał systemowi kontroli gwarantującemu zgodność z wymogami dotyczącymi produkcji ekologicznej,  szukajmy znaku rolnictwa ekologicznego – wspólnotowego logo.

 

 

Nie zapomnij! Potoczne określenie "żywność ekologiczna" często bywa używane zamiennie z określeniem „zdrowa żywność”. Jednakże, podczas gdy pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest nazwą stworzoną dla celów marketingowych i sprzeczne z prawem.
 
 
 
Ekologiczna konfitura

Słodka i aromatyczna konfitura idealna do naleśników, ciast, pieczywa lub jako polewa do lodów.



POLITYKA PRYWATNOŚCI I COOKIES | KONTAKT © 2024 Owocowy Dom Sp. z o.o. All rights reserved.     design:ochecki.com / powered by creativeart collective
Witryna OwocowyDom używa plików cookies do zapewnienia Ci maksymalnego komfortu przeglądania. Kontynuując przeglądanie naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki, wyrażasz zgodę na użycie plików cookie. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki i zablokować te pliki.